Welkom in
De Oude en Nieuwe Kerk
Sinds de dertiende eeuw beeldbepalend voor Delft en nog steeds dagelijks geopend!
Actuele agenda
Alle activiteiten van de Oude en Nieuwe Kerk op een rij. Met o.a. alles over archeologische vondst Piet Hein.
Geschiedenis
Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de Oude Kerk en Nieuwe Kerk.
Escaperoute
Durf jij het avontuur aan te gaan en het Geheim van de Beeldenstorm te ontrafelen?
Het ontstaan van de Oude en Nieuwe Kerk
Ontdek de rijke geschiedenis van Delft's iconische Oude Kerk en Nieuwe Kerk. Twee imposante gebouwen die de skyline van de stad al eeuwenlang bepalen! Sinds het ontstaan zijn de kerken plekken waar mensen hun geloof beleven en inspiratie vinden.
Als hun stenen zouden kunnen spreken, dan zouden de Oude en Nieuwe Kerk ongelofelijk veel verhalen vertellen. Van de koninklijke grafkelders tot bijzondere kunstwerken. De kerken zijn stille getuigen van Delft's verleden en heden. Ontdek zelf meer van deze verhalen! Welkom in de kerken.
Nieuws

"Het verlies is van toen, het gemis is van nu" - Allerzielenconcert 2025
Op donderdag 30 oktober 2025 zal voor de tweede keer het Allerzielenconcert plaatsvinden in de Nieuwe Kerk van Delft. Na het ontroerende eerste concert in 2024 brengt Het Nederlands Bach Consort dit najaar opnieuw een muzikale herdenking voor dierbaren die gemist worden.

Bevrijdingsraam in de Oude Kerk
Op Bevrijdingsdag valt het licht in de Oude Kerk op een bijzonder venster: het Bevrijdingsraam in de kopgevel van de noorderkruisbeuk. Zodra de zon door het negentiende-meter-hoge glas speelt, kleuren de gewelven rood, oranje en goud. Een herinnering aan de bevrijding van 1945.

Conserveringswerkzaamheden muurschildering Piet Hein
Afgelopen dagen zijn in de Oude Kerk van Delft de conserveringswerkzaamheden begonnen aan de bijzondere muurschildering van Piet Hein. Deze unieke schildering, die vorig jaar werd ontdekt tijdens de restauratie van het grafmonument, bleek in slechte staat te verkeren. Om verdere achteruitgang te voorkomen, is besloten met de meest noodzakelijke werkzaamheden te beginnen.

7 maart t/m 7 juni '25
Tentoonstelling: ’t Had gekund
Dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek & Johannes Vermeer
Een fascinerende tentoonstelling die de levens van twee beroemde Delftenaren samenbrengt: Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer. Beide geboren 1632 en opgegroeid in dezelfde stad, waren deze twee pioniers elk op hun eigen manier bezig met het verkennen van licht en observatie.


Tijdelijk te bezichtigen
Muurschildering Piet Hein
In mei werd een tot nu toe onbekende grafschildering van Piet Hein ontdekt tijdens de restauratie van het grafmonument van deze bekende zeevaarder. Nu is deze bijzondere muurschildering tijdelijk te bezichtigen voor het publiek door een speciaal daarvoor geconstrueerde doorgang.
Belangrijke personen in de kerk

Willem van Oranje
Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…

Koning Willem I
Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.

Willem George Frederik
Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.

Koningin Wilhelmina
Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.

Prins Claus
Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.
Activiteiten en evenementen

Doneer
Het onderhoud van monumentale kerken is een kostbare zaak. We zijn blij met alle bezoekers die iedere week van de prachtige gebouwen en de exposities genieten. Door de entreegelden kunnen we een deel van het onderhoud bekostigen. Wil je ook bijdragen aan het instandhouden van de Oude en Nieuwe Kerk van Delft? Laat wacht achter. Klik hieronder op de Doneer-knop. Dank, dank, dank!