1632 – ✝ 1675

Johannes Vermeer

De ‘Meester van het licht’, ‘Sfinx van Delft’, ofwel Johannes Vermeer, is misschien wel de beroemdste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. Met zijn unieke werken, waarin vooral de verbluffende weergave van het zonlicht opvalt, verwierf deze Delvenaar internationale faam. Vermeer stierf echter als armoedzaaier …

Elf kinderen

Het is niet zeker wie Vermeer opleidde, of wie hem inspireerde. Feit is dat zijn schilderijen een uitzonderlijk talent tentoonspreiden. Talent dat tijdens Vermeers leven nauwelijks werd onderkend. Het aantal schilderijen dat hij verkocht - waarschijnlijk zo'n twee à drie per jaar - was niet voldoende om van te leven. Vermeer stierf als een sombere armoedzaaier en liet zijn vrouw met elf kinderen achter.

Mona Lisa van het Noorden

In de negentiende eeuw werden Vermeers schilderijen plotseling populair, toen de Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger hem ‘ontdekte'. Hij gaf Vermeer de bijnaam ‘Sfinx van Delft', omdat er zo weinig over hem bekend was. Zijn werken raakten over de hele wereld verspreid. Meest bekend is misschien wel het ‘Meisje met de parel'. Dat wordt ook wel de ‘Mona Lisa van het Noorden' genoemd, omdat het meisje de toeschouwer blijft aankijken, waar deze ook staat.

Vrienden?

Sommigen beweren dat Johannes Vermeer bevriend was met wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek, en dat laatstgenoemde model stond voor de schilderijen ‘De Geograaf' en ‘De Astronoom'. Feit is dat de heren vier dagen na elkaar in de Nieuwe Kerk zijn gedoopt, en dat ze in dezelfde periode in Delft woonden. Dat ze vrienden waren is echter nooit bewezen.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.