maandag 11 maart 2019 - Koninklijke Harmoniekapel zet Delft muzikaal op de kaart. De stad Delft staat in 2019 geheel in het teken van het thema Delft en de Gouden Eeuw. Als Gouden Eeuw-stad heeft Delft meer dan genoeg ‘goud’ in handen. Denk aan het ontstaan van het Delfts Blauw en grote Delftse helden als Antoni van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer en Pieter de Hooch.

In de sfeer van de Gouden Eeuw heeft de Koninklijke Harmoniekapel Delft in 2019 een compositie laten schrijven door componist Kevin Houben. Dit muziekstuk - met als titel Lux Futura - is de vertaling van de stad Delft op muziek. Het zet Delft op de kaart, met een blik in het verleden en een blik op de toekomst. Van Pieter de Hooch tot aan de Hyperloop, een werk dat de veelzijdigheid van de stad Delft omvat. Lux Futura betekent ‘toekomstig licht’.

Op 11 en 25 mei vinden drie evenementen plaats waarop dit muziekstuk te horen is. Daarnaast wordt ook de eerste Delftse Editie van het bekende televisieprogramma Maestro gehouden. Drie aantrekkelijke activiteiten waar in totaal zo’n 2.000 mensen op af komen.

Gala-wereldpremière 11 mei
Samen met Oude en Nieuwe Kerk Delft houden wij de gala-wereldpremière van Lux Futura - het muziekstuk dat speciaal voor Delft en de Gouden Eeuw is geschreven - op zaterdag 11 mei 2019. De première vindt plaats in de huiskamer van Delft: de Nieuwe Kerk aan de Markt in Delft. Met muziek in de geest van Vermeer en De Hooch - de alledaagse taferelen en muzikaliteiten van de Gouden Eeuw gevangen in muzieknoten en lange symfonische lijnen. En met muziek van nu - klanken die de vooruitgang van Delft weergeven en een blik werpen in de toekomst.
Concertfestival 25 mei
Ook na de première krijgt Delft en zijn inwoners de kans deze Delftse compositie te horen. Op 25 mei 2019 staat er een groots concertfestival op de agenda. Naast onze eigen orkesten - de Kapel en de Kleine Harmonie - wordt dit festival verzorgd door verschillende orkesten en muziekgezelschappen vanuit Delft en ver daarbuiten. Overdag is de Markt in Delft de speelplaats met een podium, muziek en gezelligheid. Inwoners, toeristen en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd aan dit feest deel te nemen.


Maestro 25 mei
's Avonds brengt de Harmoniekapel een spetterende - en gratis toegankelijke - uitvoering van Lux Futura ten gehore. Ook ditmaal in de Nieuwe Kerk aan de Markt in Delft. En dat is niet alles. Het bekende televisieprogramma Maestro krijgt een heuse Delftse Editie! Onder anderen de Rector Magnificus van de TU Delft - Tim van den Hagen en Stadsprinses Astrid de eerste nemen het dirigeerstokje over van Erik Janssen om een fantastische én verrassende avond neer te zetten. In de Maestro-jury niemand minder dan de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, en MOJO Concerts-oprichter Berry Visser.

 

Meer informatie
Meer informatie over deze evenementen vindt u op https://www.delftsemeesters.nl. Mailen kan naar delftsemeesters@harmoniedelft.nl.

Historische tijdlijn

Sluit tijdlijn ×