In het tweede weekend van september openen Delftse monumenten dit jaar weer de deuren voor Open Monumentendag. Na twee jaar kan dat gelukkig weer zonder beperkende maatregelen. Alle open monumenten en het programma in de monumenten is hier te vinden. Op zaterdag 10 september zijn ook de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk van 10.00 – 17.00 u gratis toegankelijk voor bezoekers van Monumentendag. In beide kerken kunnen bezoekers genieten van muziek, exposities en rondleidingen. Een commissie vanuit de Protestantse Gemeente/CityKerk Delft heeft de invulling van Open Monumentendag in de kerken georganiseerd. Voor de toren van de Nieuwe Kerk wordt de gebruikelijke toegangsprijs gevraagd.

Programma Oude Kerk
In de Oude Kerk begint het muzikaal programma om 10.30 uur met een optreden in het koor van de Oude Kerk van Marcel Tichem op het kabinetorgel en Alinda Lenting op fluit. De combinatie van fluit en het kabinetorgel zorgt voor een intieme sfeer, die toch het hele gebouw vult.
Van Delft Huismuziek treden twee groepen op: om 12.00 uur het Blokfluitensemble o.l.v. Stieneke Kamp en om 13.00 u het Gemengd Ensemble o.l.v. Jeanne van der Linden. Om 14.00 u zet Marco Rozemuller het muzikale programma voort met een uurtje orgelspel op het Bätz-Witte-orgel. Klaas Huizinga geeft om 15.00 u een rondleiding door de kerk met ondersteuning van een doventolk (verzamelen voor de preekstoel). Het programma wordt afgesloten door orgelspel en solozang van Dirk de Lange en Lianne Weerheim, vanaf 16.00 u.

De hele dag door exposeert Leo Woudstra zijn schilderijen in de koffiehoek van de kerk en staat er een tafel van Open Doors met verkoop voor dit goede doel. Daarnaast staat er in de noordbeuk een bijzondere expositie van Prix de Norvège en Henk Helmantel. Open Monumentendag is ook een mooie gelegenheid om de vaste expositie van/over de Oude Kerk te bekijken. In de koffiehoek wordt koffie, thee en koek of cake verkocht voor € 2,-. De opbrengst is voor de Jessehof. U kunt hieraan meewerken door thuis een cake of koek te bakken. In dat geval kunt u in de ochtend vanaf 10.00 u uw baksel afleveren in de kerk.
Programma Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk begint het programma om 10.30 u met orgelspel van Peter Verhoeks. Een duo van Camerata Delft brengt twee keer 17e en 18e eeuwse kamermuziek ten gehore, om 11.30 en 13.30 u. Daartussen bespeelt om 12.30 u Marco Rozemuller het orgel. Om 14.30 u start er bij de preekstoel een rondleiding o.l.v. Peter Bosman. Ook dit jaar ontbreekt de samenzang van kerkelijke liederen niet. Iedereen is vanaf 15.30 tot van harte welkom een uurtje mee te zingen onder begeleiding van Peter Rodenburg op het orgel.

Ook in de Nieuwe Kerk is er naast de vaste expositie in het koor een eenmalige expositie te zien. Delftenaar Jan Jense stelt zijn schilderijen ten toon en zit daarnaast klaar om voor bezoekers op verzoek ter plekke een gedichtje te schrijven. Heel de dag door kunnen kinderen glas-in-lood-ramen kleuren bij de knutseltafel. Bij de lectuurtafel kunnen bezoekers christelijke lectuur en bijbels meenemen.

Programma Open Monumentendag Nieuwe Kerk, zaterdag 10 september 2022
Kerk open van 10.00 – 17.00 u

10.30 Orgelspel, Peter Verhoeks
11.30 Delft Camarata, 17e en 18e eeuwse kamermuziek
12.30 Orgelspel, Marco Rozemuller
13.30 Delft Camarata, 17e en 18e eeuwse kamermuziek
14.30 Rondleiding (verzamelen voor preekstoel)
15.30 Samenzang kerkelijke liederen o.l.v. Peter Rodenburg

De hele dag: knutseltafel voor kinderen
Expositie van Jan Jense (schilderijen) die ook ter plekke op verzoek gedichtjes schrijft voor bezoekers

Programma Open Monumentendag Oude Kerk, zaterdag 10 september 2022
Kerk open van 10.00 – 17.00 u

10.30 Marcel Tichem en Alinda Lenting (orgel en fluit)
12.00 Huismuziek Delft– blokfluitensemble
13.00 Huismuziek Delft - gemengd ensemble
14.00 Orgelspel, Marco Rozemuller
15.00 Rondleiding met doventolk (verzamelen voor de preekstoel)
16.00 Dirk de Lange en Lianne Weerheim (orgel en zang)

Exposties van Leo Woudstra (schilderijen) en van Prix de Norvège & Henk Helmantel
Verkoop koffie/thee met koek voor 2 euro ten bate van De Jessehof

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1