Ruim 15 jaar geleden werd de Klassieke Academie in Groningen opgericht. Het doel was eigentijdse, beeldende kunstenaars te vormen in de rijke figuratieve traditie van Nederlandse schilders als Rembrandt en Vermeer. Jaarlijks studeren er ongeveer 15 leerlingen na een vijfjarig curriculum af. Sinds 2013 is aan het eindexamen van de academie de Prix de Norvège verbonden, opgericht door de in Noorwegen woonachtige Nederlandse verzamelaar Egbert Pijfers en bestaand uit een geheel verzorgde reis naar de Noorse Fjorden voor twee veelbelovende afstudeerders. Op deze manier laat Pijfers nieuwe schilder- en beeldhouwtalenten inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen.

In 2021 trokken alle prijswinnaars van de Prix de Norvège samen met Pijfers naar Delft, om zich te laten inspireren door het licht van Vermeer. Zij werden vergezeld door Rein Pol, jurylid van de Prix de Norvège en docent aan de Klassieke Academie, en gevierd stilleven schilder Henk Helmantel. Naar aanleiding van deze binnenlandse reis ontstond bij allen nieuw werk, dat dit najaar getoond wordt op twee locaties in hartje Delft.

Op 3 september 2022 opent in samenwerking met Egbert Pijfers de tentoonstelling “Henk Helmantel, Rein Pol en de laureaten van de Prix de Norvège: In de voetsporen van Vermeer” in de Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Gedurende de maanden september en oktober tonen zeventien Prix de Norvège winnaars één werk van klein formaat in het Vermeer Centrum en één werk van groter formaat in de Oude kerk. Voorts wordt in de kerk het oeuvre geëxposeerd van Rein Pol en Henk Helmantel, vergezeld van enkele haiku gedichten, geschreven door de Ierse kunstenares Amanda Bell.

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1