× Per visualizzare questo contenuto, il sistema ГЁ configurato it

Ruim 15 jaar geleden werd de Klassieke Academie in Groningen opgericht met als doel eigentijdse, beeldende kunstenaars te vormen in de rijke figuratieve traditie van Nederlandse schilders als Rembrandt en Vermeer. Jaarlijks studeren er ongeveer 15 leerlingen na een vijfjarig curriculum af. Sinds 2013 is aan het eindexamen van de academie de Prix de Norvège verbonden, opgericht door de in Noorwegen woonachtige Nederlandse verzamelaar Egbert Pijfers en bestaand uit een geheel verzorgde reis naar de Noorse Fjorden voor twee veelbelovende afstudeerders. Op deze manier laat Pijfers nieuwe schilder- en beeldhouwtalenten inspiratie opdoen in de indrukwekkende natuur van Noorwegen.

In 2021 trokken alle laureaten van de Prix de Norvège samen met Pijfers naar Delft, om zich te laten inspireren door het licht van Vermeer. Zij werden vergezeld door Rein Pol, jurylid van de Prix de Norvège en docent aan de academie, en gevierd stilleven schilder Henk Helmantel. Naar aanleiding van deze binnenlandse reis ontstond nieuw werk, dat nu geëxposeerd wordt op twee locaties in Delft.

Gedurende de maanden september en oktober tonen zeventien Prix de Norvège winnaars werk van klein formaat in het Vermeer Centrum Delft en werk van groter formaat in de Oude kerk. Voorts wordt in de kerk het oeuvre geëxposeerd van Rein Pol en Henk Helmantel, vergezeld van enkele haiku gedichten, geschreven door de Ierse kunstenares Amanda Bell en van hoeden van de Nederlandse hoeden- en haute couture ontwerpster Herma de Jong.

Te zien vanaf 5 september t/m 12 november in de Oude Kerk: In de voetsporen van Vermeer: Helmantel, Pol en laureaten van de Prix de Norvège.

Te zien vanaf 5 september t/m 12 november in het Vermeer Centrum Delft: In het licht van Vermeer: Helmantel, Pol en laureaten van de Prix de Norvège.

S. Dingelstad - Mees at Washington Square New York
M. Gravers - Flow of colors connected with the colors of the milkmaid
M. Hladikova - Blauw I
J. Robertson - Serenity

Cronologia »

Chiudere la timeline ×
UA-28388632-1