Eerdere restauraties
Door de tijd heen heeft de Nieuwe Kerk alle mogelijke tegenslagen doorstaan. Rampen, natuurgeweld, godsdienstige conflicten… Altijd was de kerk daar. Maar: niet zonder het nodige onderhoud en restauraties.
3 mei 1536
Blikseminslag
Op 3 mei 1536 legde een enorme brand half Delft in de as. Waarschijnlijk ontstond de ramp door blikseminslag in de Nieuwe Kerk. De toren brandde gedeeltelijk af. Het orgel, de klokken en de gebrandschilderde ramen gingen verloren, en een van de daken stortte in. Een eerste renovatie was vereist.
12 oktober 1654
Delftse Donderslag
De tweede renovatie van de Nieuwe Kerk volgde na de zogenoemde Delftse Donderslag. Op 12 oktober 1654 ontplofte in de Delftse kruitopslagplaats zo'n 90.000 pond buskruit. De muren van de kerk werden ontzet; ook daken en ramen bleven niet gespaard. Dankzij een collecte door omliggende gemeentes kon men gelukkig snel beginnen met de wederopbouw van de stad.
1930
Pleisterwerk
In de jaren '30 van de vorige eeuw onderging de Nieuwe Kerk voor het laatst een aantal aanpassingen. Zo werd bijvoorbeeld het pleisterwerk van de muren gehaald. Dat had een ingrijpend effect op de uitstraling van het interieur. Ook werden betonnen boorpalen onder de kerk geplaatst om verzakking te voorkomen.
Nieuwe plannen
Inmiddels zijn er opnieuw plannen de kerk te renoveren. Doel is om de kerk zijn authentieke uitstraling terug te geven én ervoor te zorgen dat het monument weer voldoet aan de moderne eisen voor het veelzijdige gebruik ervan.
Lees meer over de geschiedenis van de Nieuwe Kerk
Klik hieronder voor meer informatie.
Ontstaan van de Nieuwe Kerk
Het ontstaan van de Nieuwe Kerk voert terug tot een wonderlijk verhaal uit het jaar 1351. De zonderlinge bedelaar Symon zat op zijn gebruikelijke plekje op de Markt, en kreeg wat te eten van ene Jan Col. Wat er toen gebeurde, had niemand verwacht?
Bouw van de Nieuwe Kerk
Na een bijzonder visioen begonnen de Delvenaren in 1381 met de bouw van de Nieuwe Kerk. ‘Nieuw’, omdat langs de Oude Delft al een andere kerk stond: de Sint Hippolytuskerk, inmiddels de Oude Kerk genaamd.
Eerdere restauraties
Door de tijd heen heeft de Nieuwe Kerk alle mogelijke tegenslagen doorstaan. Rampen, natuurgeweld, godsdienstige conflicten… Altijd was de kerk daar. Maar: niet zonder het nodige onderhoud en restauraties.