Praalgraf Willem van Oranje
Het praalgraf van Willem van Oranje is wellicht de grootste publiekstrekker van de Nieuwe Kerk. Het kunstwerk bevat veel boeiende symboliek en getuigt van groot respect voor de ‘Vader des Vaderlands’.
Tijdelijk
Na de moordaanslag door Balthasar Gerards, werd Willem van Oranje op 3 augustus 1584 bijgezet in een kelder in de Nieuwe Kerk. Het (tijdelijke) grafmonument bestond eerst alleen nog uit een baldakijn met daaronder een lege doodskist.
Grafkunst
Jaren later, tijdens het Twaalfjarig Bestand, begon de beroemde beeldhouwer Hendrick de Keyser pas aan het huidige praalgraf, dat zou uitgroeien tot zijn meesterwerk. De Keyser stierf echter twee jaar te vroeg, en zijn zoon Pieter maakte het werk af in 1623. Nog steeds geldt het monument als het mooiste voorbeeld van grafkunst uit die tijd.
850 stukken
In 1996 moest het grafmonument ingrijpend worden gerestaureerd. Zouten hadden het marmer aangetast. Bij de restauratie werden de onderdelen van het praalgraf uiteen gehaald in 850 stukken. Eén voor één werden de elementen schoongemaakt en weer in elkaar gezet. Hierdoor kan het monument weer jaren mee als publiekstrekker.
Een familieportret bij het grafmonument
Een familiegroep bij het praalgraf van prins Willem I in de Nieuwe Kerk te Delft, Dirck van Delen, 1645
Vanaf de voltooiing in 1621 is het grafmonument voor Willem van Oranje een veel bezochte bezienswaardigheid geweest. Sommigen lieten zich zelfs door een schilder bij het monument vereeuwigen als blijk van verbondenheid met de ‘Vader des Vaderlands’. Zo ook dit gezin, vader, moeder en twee zonen, allen gekleed in ingetogen, deftig zwart.
Ontdek meer over het Huis van Oranje
Koninklijk Huis
Delft en het Nederlandse Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds Willem van Oranje worden bijna alle leden daarvan bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk. In 2002 en 2004 nog, vonden drie leden van de Koninklijke Familie hier hun laatste rustplaats.
Willem van Oranje
Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…
Praalgraf Willem van Oranje
Het praalgraf van Willem van Oranje is wellicht de grootste publiekstrekker van de Nieuwe Kerk. Het kunstwerk bevat veel boeiende symboliek en getuigt van groot respect voor de ‘Vader des Vaderlands’.
Bijzettingen van Oranjes
Sinds Willem van Oranje, de stamvader van de familie Van Oranje-Nassau, zijn bijna alle overledenen van het Nederlandse Koninklijk Huis bijgezet in de koninklijke grafkelders van de Nieuwe Kerk.
Koninklijke grafkelders
Sinds Willem van Oranje zijn nagenoeg alle leden van de Nederlandse Koninklijke Familie begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. De grafkelders zijn niet toegankelijk voor publiek. Hoe ze er precies uitzien is daardoor nog altijd in nevelen gehuld.
Recente bezettingen
In 2002 en 2004 nog, vonden achtereenvolgens Prins Claus, Koningin Juliana en Prins Bernhard hun laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk van Delft.