Recente bijzettingen
In 2002 en 2004 nog, vonden achtereenvolgens Prins Claus, Koningin Juliana en Prins Bernhard hun laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk van Delft.
Prins Claus
Bij iedere koninklijke uitvaart wordt naast strikte protocollen ook een persoonlijk karakter toegevoegd. Bij die van Prins Claus van Amsberg op 15 oktober 2002 - de eerste sinds veertig jaar - koos Prinses Beatrix voor een sobere maar moderne ceremonie. Alle bloemstukken waren groen en wit, naar de kleuren van het familiewapen van de Von Amsbergs.
Koningin Juliana
Na Prins Claus werd als eerste zijn schoonmoeder Juliana, moeder van Beatrix, bijgezet in de Nieuwe Kerk, op 30 maart 2004. Op haar eigen verzoek was wit de overheersende kleur; symbool van de wederopstanding. Ook Juliana's ouders Wilhelmina en Hendrik hadden een witte uitvaart. Tijdens de dienst zong dochter Christina het lied ‘It's a gift to be simple'.
Prins Bernhard
De meest recente uitvaart (11 december 2004) had een militair karakter. De kist met Prins Bernhard, vader van Beatrix, werd op een affuit vervoerd. De Koninklijke Luchtmacht bracht hem een eerbetoon door bij binnenkomst in de kerk in een zogenoemde missing man-formatie over te vliegen met drie F16-straaljagers en een Spitfire-vliegtuig. Met de bijzetting van Bernhard komt het totaal aantal stoffelijke overschotten in de koninklijke grafkelders op zesenveertig.
Ontdek meer over het Huis van Oranje
Koninklijk Huis
Delft en het Nederlandse Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds Willem van Oranje worden bijna alle leden daarvan bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk. In 2002 en 2004 nog, vonden drie leden van de Koninklijke Familie hier hun laatste rustplaats.
Willem van Oranje
Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…
Praalgraf Willem van Oranje
Het praalgraf van Willem van Oranje is wellicht de grootste publiekstrekker van de Nieuwe Kerk. Het kunstwerk bevat veel boeiende symboliek en getuigt van groot respect voor de ‘Vader des Vaderlands’.
Bijzettingen van Oranjes
Sinds Willem van Oranje, de stamvader van de familie Van Oranje-Nassau, zijn bijna alle overledenen van het Nederlandse Koninklijk Huis bijgezet in de koninklijke grafkelders van de Nieuwe Kerk.
Koninklijke grafkelders
Sinds Willem van Oranje zijn nagenoeg alle leden van de Nederlandse Koninklijke Familie begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. De grafkelders zijn niet toegankelijk voor publiek. Hoe ze er precies uitzien is daardoor nog altijd in nevelen gehuld.
Recente bezettingen
In 2002 en 2004 nog, vonden achtereenvolgens Prins Claus, Koningin Juliana en Prins Bernhard hun laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk van Delft.