Naast de (praal)graven en andere bezienswaardigheden eisen ook de gebrandschilderde ramen van de Nieuwe Kerk de aandacht op.

Geschiedenis
Grofweg zijn er twee soorten glas-in-loodramen te ontdekken in de Nieuwe Kerk: ramen met Bijbelse thema's en gedenkramen als het Prins Willem-raam of het Wilhelminaraam. De laatste categorie verwijst naar belangrijke gebeurtenissen of personen uit de Nederlandse geschiedenis.

Nieuwe collectie
Ook in de Middeleeuwen was de Nieuwe Kerk kleurrijk versierd met gebrandschilderde ramen. Na de stadsbrand in 1536 en de Delftse Donderslag (kruitexplosie) in 1654 bleef daar echter niets van over. In de twintigste eeuw kreeg de kerk pas weer een nieuwe collectie, waarvan de meeste zijn gemaakt door Willem Adriaan van Konijnenburg.

Goed kijken
Het nieuwste raam werd in 2006 onthuld en vertolkt het Bijbelverhaal van de opwekking van het dochtertje van Jaïrus. Dit werk van kunstenares Annemiek Punt onderscheidt zich van de rest door felle kleuren en abstracte vormen. Wie daarom de handen van Jezus, het gezicht van het dochtertje en een vlinder wil zien, moet goed kijken.

 

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1