1880 – ✝ 1962
Koningin Wilhelmina
Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.
Te jong
Wilhelmina Helena Pauline Maria werd geboren op Paleis Noordeinde in Den Haag. Als enig overgebleven kind van koning Willem III was zij de troonopvolgster. Ze was echter pas tien jaar oud toen de koning overleed. Totdat ze achttien jaar was, nam haar moeder Emma de taken waar als regentes.
Feeststemming
Dankzij tussenkomst van haar moeder ontmoette ze ene Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin. Deze Hendrik werd uiteindelijk haar echtgenoot. Lange tijd kregen ze geen kinderen, waardoor men vreesde dat een Duits familielid de troonopvolger zou worden... Op 30 april 1909 werd echter prinses Juliana geboren; het volk was in feeststemming.
Rijtjeshuis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog – ze was inmiddels al vijftig jaar koningin - moest de koninklijke familie vluchten voor de Duitsers. Vanuit Engeland sprak Wilhelmina het Nederlandse volk moed in, via Radio Oranje. Eenmaal terug in Nederland woonde ze uit solidariteit met de bevolking een tijdje in een rijtjeshuis in Den Haag.
Witte begrafenis
In 1948 deed Wilhelmina afstand van de troon. Dochter Juliana werd vorstin; zelf trok ze zich terug op Paleis Het Loo. Ze stierf toen ze 82 jaar oud was, en kreeg op eigen verzoek een volledig witte begrafenis in de Nieuwe Kerk. In de loop der jaren zijn over haar verschillende boeken verschenen. Zelf schreef Wilhelmina in 1959 de autobiografie ‘Eenzaam maar niet alleen'.
Gebeurtenissen
1880 – Koningin Wilhelmina regeerde 58 jaar
1909 – Geboorte Koningin Juliana
1911 – Grafmonument Prinses Paulina van Oranje-Nassau
1911 – Prins Bernhard
1921 – Kroonluchters OK werden verkocht
1926 – Prins Claus
1938 – De laatste steen
Ontdek meer over de Markante Personages
Willem van Oranje
Willem van Oranje; de 'Vader des Vaderlands'. Dat zijn naam werd verbonden met Delft en de Nieuwe Kerk, is puur toevallig. Na zijn plotselinge levenseinde in het Prinsenhof in Delft, was zijn familiegraf in Breda onbereikbaar…
Koning Willem I
Het was rond het jaar 1800 in de Lage Landen. Het tijdperk van de stadhouders was voorbij, en Napoleon Bonaparte rukte op vanuit het zuiden… Toen werd Willem I Frederik de eerste koning der Nederlanden en stelde de dynastie van de Oranjes veilig.
Willem George Frederik
Willem George Frederik van Oranje-Nassau was de jongste zoon van de laatste stadhouder Willem V en het broertje van de eerste Koning der Nederlanden; Willem I Frederik. Hij was een bezielende legeraanvoerder die, ondanks een vervelende schouderwond, moedig streed tegen de Fransen.
Koningin Wilhelmina
Bijna 58 jaar was Wilhelmina koningin; de langste regeerperiode sinds het ontstaan van de Nederlandse constitutionele monarchie in 1815. In die periode leidde ze het land door twee wereldoorlogen én de wederopbouw.
Prins Claus
Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, koningin der Nederlanden van 1980 - 2013. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.
1909 – ✝ 2004
Koningin Juliana was de tweede in een reeks van drie leden van het Koninklijk Huis die vrij snel na elkaar overleden en in de Nieuwe Kerk begraven werden. Ze werd voorgegaan door haar schoonzoon, prins Claus. Echtgenoot Prins Bernhard volgde Juliana nog hetzelfde jaar.
1911 – ✝ 2004
Prins Bernhard was de prins-gemaal van Koningin Juliana en de vader van Prinses Beatrix. Hij werd geboren in het Duitse groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach.
1583 – ✝ 1645
Hugo de Groot wordt beschouwd als een van de grootste juristen ooit. Met beroemde werken als ‘De jure belli ac pacis’ en ‘Mare Liberum’ legde hij de basis voor het huidige Westerse rechtssysteem. Zijn invloed werd echter niet door iedereen gewaardeerd …