Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg – of kortweg Prins Claus – trouwde in 1966 met Beatrix der Nederlanden, de huidige koningin van Nederland. Niet iedereen was blij met deze van oorsprong Duitse prins. Later nam zijn populariteit echter alleen maar toe.

Krijgsgevangen

Klaus von Amsberg groeide op in Afrika, waar zijn vader werkte. Net voor de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Duitsland, waar hij werd opgeroepen voor militaire dienst. In mei 1945 namen de Amerikanen hem echter krijgsgevangen.

Tweede Kamer

Op een oudejaarsfeestje ontmoette Klaus voor het eerst de Nederlandse kroonprinses Beatrix. Een paar jaar later merkte de pers hun interesse voor elkaar op, en in 1965 voelde het stel zich genoodzaakt versneld hun verloving bekend te maken. Dat kon echter pas nadat een journalist op verzoek van de regering had aangetoond dat op Klaus' gedrag in de Tweede Wereldoorlog niets aan te merken was.

Accentloos

Op 10 december kreeg Von Amsberg de Nederlandse nationaliteit. Zijn naam werd ‘vernederlandst' naar: ‘Claus George Willem Otto Frederik Geert van Amsberg'. Door in zeer korte tijd accentloos Nederlands te leren en zich openhartig op te stellen, wist Claus de harten van de meeste Nederlanders voor zich te winnen.

Longontsteking

Prins Claus ontpopte zich als een integere en ondernemende man, met hart voor ontwikkelingswerk. De laatste jaren van zijn leven kwakkelde hij echter met zijn gezondheid. Uiteindelijk bezweek hij aan de gevolgen van Parkinson en een longontsteking. Prins Claus werd onder grote belangstelling bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk.

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×
UA-28388632-1