Open Monumentendag

Kom kijken, luisteren en zingen in de Oude en Nieuwe Kerk

In weekend van 14 en 15 september openen Delftse monumenten de deuren voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Alle open monumenten en het programma in de monumenten zijn te vinden op openmonumentendagdelft.nl.  Op zaterdag 14 september zijn ook de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk van 10.00 – 17.00 u gratis te bezichtigen. In beide kerken kunnen bezoekers genieten van muziek, exposities en rondleidingen. Voor de toren van de Nieuwe Kerk wordt de gebruikelijke toegangsprijs gevraagd.

Programma Oude Kerk

In de Oude Kerk begint het muzikaal programma om 10.30 uur met orgelspel van Marcel Tichem. Van Huismuziek Delft treden dit jaar drie groepen op. Om 11.45 uur speelt het Blokfluitensemble. Met verschillende soorten blokfluiten voeren zij muziek uit van de 17e t/m de 21e eeuw. Om 13.00 uur treedt het Kamerorkest op met muziek van Händel,  Beethoven, Schubert, en Dowland, uitgevoerd op viool, cello, dwarsfluit, hobo en klarinet. De derde groep van Huismuziek Delft, het Gemengd Ensemble, speelt om 14.15 uur met muziek van Händel,  Beethoven, Schubert, en Dowland. Dirk de Lange sluit het muzikale programma om 15.30 uur af met een orgelbespeling. Vijf keer op de dag wordt er een rondleiding aangeboden in het teken van Piet Hein met de mogelijkheid de pas ontdekte schildering achter zijn grafmonument te zien, om 11.15, 12.30, 13.45, 15.00 en 16.30 uur (verzamelen in het koor achterin de kerk)

De hele dag door zijn de exposities Piet Hein, de dood van een zeeheld en De Dicht-bij-je-bed-show, over moderne slavernij te bezichtigen. In de koffiehoek wordt koffie, thee en koek of cake verkocht voor € 2,-. De opbrengst is voor het Delftse interkerkelijke inloophuis De Jessehof. U kunt hieraan meewerken door thuis een cake of koek te bakken. In dat geval kunt u in de ochtend vanaf 10.00 u uw baksel afleveren in de kerk. Ook staat er in de koffiehoek een tafel van de hulporganisatie Open Doors met verkoop van allerlei producten voor ondersteuning van vervolgde christenen wereldwijd. Voor kinderen is er een leuke speurtocht gemaakt, die te verkrijgen is bij de 

Programma Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk wordt het muzikale programma om 10.30 uur geopend door jazzpianist Ed Baatsen met een improvisatie op het orgel. Hij is onder andere bekend van het jazztrio Kenturah’s Kitchen. Delfts kamerkoor Ars Vocalis o.l.v. Takashi Mizumoto treedt twee keer op, om 11.30 en 13.30 uur. Ter gelegenheid van hun 13e lustrum brengen ze een palet met klanken uit de Lage Landen ten gehore. Om 14.30 uur speelt Peter Verhoeks op het orgel met een eigentijds tintje. Ook dit jaar ontbreekt de samenzang van kerkelijke liederen niet. Iedereen is vanaf 15.30 tot van harte welkom een uurtje mee te zingen onder begeleiding van Peter Rodenburg op het orgel. 
Ook in de Nieuwe Kerk wordt er een rondleiding gegeven, om 12.00 uur (verzamelen voor de preekstoel)

De hele dag door exposeert kunstenares Roos van der Meijden met realistische schilderijen van Delft. Bij de knutseltafel kunnen kinderen glas-in-lood-ramen kleuren. Ook ligt er daar een speurtocht door de kerk voor hen klaar. Daarnaast staat er in de zuidbeuk een verteltafel met voorwerpen uit het kerkelijk leven en ook actuele info over activiteiten en wat lectuur.

Meehelpen

Er zijn voor diverse taken vrijwilligers nodig om de invulling van de dag mogelijk te maken. U kunt op een van de volgende manieren uw steentje bijdragen, al is het maar voor een of twee uur:

  • bij de in-/uitgang bezoekers tellen
  • koffie en thee en koek verkopen voor het goede doel (De Jessehof) in de Oude Kerk (bij voldoende aanmelding kunnen we ook koffie schenken in de Nieuwe Kerk)
  • vooraf koek of cake bakken en vanaf 10.00 uur in de Oude Kerk afleveren.
  • meehelpen bij de knutseltafel voor kinderen in de Nieuwe Kerk.

Aanmelden kan bij René Strengholt, rene.strengholt@gmail.com, 06-17008025

Programma Nieuwe Kerk

Programma Open Monumentendag Nieuwe Kerk, zaterdag 14 september 2024

Kerk open van 10.00 – 17.00 u 

10:30     Ed Baatsen – improvisatie op het orgel
11:30    Kamerkoor Ars Vocalis
12:30      Rondleiding (verzamelen voor preekstoel)
13:30     Kamerkoor Ars Vocalis
14:30     Peter Verhoeks (orgel)
15:30     Samenzang kerkelijke liederen o.l.v. Peter Rodenburg
16.30    Rondleiding (verzamelen voor preekstoel)

De hele dag:

  • knutseltafel en speurtocht voor kinderen
  • Informatietafel over het kerkelijk gebruik van de Nieuwe Kerk
  • Expositie van Roos van der Meijden met realistische schilderijen van Delft

Beklimming toren tegen de gebruikelijke prijzen

Programma Oude Kerk

Programma Open Monumentendag Oude Kerk, zaterdag 14 september

Kerk open van 10.00 – 17.00 u

10:30      Marcel Tichem (orgel)
11.15      Rondleiding Piet Hein (verzamelen in het koor achterin de kerk)
11.45     Blokfluitensemble van Huismuziek Delft
12.30:     Rondleiding Piet Hein
13.00     Kamerorkest van Huismuziek Delft
13.45     Rondleiding Piet Hein
14.15     Gemengd ensemble van Huismuziek Delft
15.00     Rondleiding Piet Hein
15.30     Dirk de Lange (orgel)
16.30     Rondleiding Piet Hein

De hele dag:

  • Expositie Piet Hein, de dood van een zeeheld
  • Expostie De Dicht-bij-je-bed-show, over moderne slavernij
  • Speurtocht voor kinderen
  • Verkoop koffie/thee met koek voor 2 euro ten bate van
  • Inloopcentrum De Jessehof
  • Verkoop voor stichting Open Doors (hulp aan vervolgde christenen)

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.