Aandacht voor slavernij in het verleden en heden
Opening duo-tentoonstelling
De Oude Kerk van Delft heeft twee bijzondere dagen achter de rug: de restauratie van het grafmonument van Piet Hein werd officieel gestart op vrijdag 15 maart, de hieraan verbonden duo-tentoonstelling opende op zaterdag 16 maart.
De eerste expositie gaat over Piet Hein en zijn tijd, de tweede geeft inzicht in moderne vormen van slavernij. Omdat de duo-tentoonstelling samenvalt met het herdenkingsjaar slavernijverleden, heeft deze als doel bezoekers met elkaar in gesprek te brengen en aan het denken te zetten over ons koloniaal verleden en de doorwerking daarvan.
Restauratie van groot belang
Het grafmonument van Piet Hein moet worden hersteld, omdat het is aangetast door schadelijke zouten. Tijdens de officiële start op 15 maart gaven Pier Terwen, specialist in restauraties, Ron Verduijn van bureau Stiel, en Denise Wiersum van Meesters In toelichting op het werk dat verricht zal worden.
Nyncke Graafland, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk Delft, benadrukt het belang van deze restauratie: "Het grafmonument is van grote kunsthistorische waarde en we zijn blij met de bijdragen van de vele subsidiënten die deze grondige en complexe restauratie mogelijk maken."
Check voor de foto's van 15 maart dit bericht »
Aandacht voor slavernij in het verleden en heden
De expositie 'Piet Hein: de dood van een zeeheld' gaat dieper in op het leven van de zeevaarder, zijn tijd en de restauratie van zijn grafmonument. Ook kunnen bezoekers meer leren over het culturele en politieke systeem waar hij deel van uitmaakte. De verovering van de zilvervloot was namelijk het begin van de grootschalige en georganiseerde trans-Atlantische slavenhandel van Nederland.
Een echte blikvanger is de vitrine met Heins harnas en commandantstaf, uitgeleend door het Rijksmuseum.
De tentoonstelling 'De Dicht-bij-je-bed-show: Daisy Ranoe en IJM over moderne slavernij' daagt bezoekers uit om na te denken over hun rol in hedendaagse systemen van uitbuiting en slavernij. Deze kwam tot stand door een samenwerking tussen Daisy Ranoe (artdirector en beeldmaker) en International Justice Mission.
De opening van de duo-tentoonstelling werd verricht door Frank van Vliet (wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte), Daisy Ranoe (artdirector en beeldmaker), Merel van der Ven (International Justice Mission) en Nyncke Graafland (directeur Oude en Nieuwe Kerk Delft).
Verbinding met de stad Delft
Wethouder van Vliet introduceerde ook de stadswandeling 'Het slavernijverleden van Delft'. Deze wandeling, ontwikkeld in samenwerking met Erfgoed Delft, leidt langs plekken in Delft die belangrijk zijn voor het Nederlandse slavernijverleden en biedt een nieuw perspectief op onze geschiedenis. De boekjes met de wandeling zijn € 2 en o.a. te verkrijgen bij VVV Delft en de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk in Delft.
18 maart tot en met 14 september
De duo-tentoonstelling is van 18 maart t/m 14 september in de Oude Kerk te zien, op maandag t/m zaterdag van 9.00-17.00 uur.