Unieke grafschildering van Piet Hein tijdelijk in de Oude Kerk te bezichtigen

In mei werd een tot nu toe onbekende grafschildering van Piet Hein ontdekt tijdens de restauratie van het grafmonument van deze bekende zeevaarder. Nu is deze bijzondere muurschildering tijdelijk te bezichtigen voor het publiek door een speciaal daarvoor geconstrueerde doorgang.

Onbekende muurschildering van Piet Hein

In mei 2024 is in de Oude Kerk te Delft een zeer bijzondere vondst gedaan. Bij de demontage van het grafmonument van Piet Hein kwam een onbekend en omvangrijke muurschildering tevoorschijn. De schildering is een eerste ontwerp van het grafmonument dat op verschillende punten afwijkt van de uiteindelijk uitgevoerde stenen versie. Terwijl Piet Hein op het stenen monument liggend als overledene is verbeeld, is hij op de muurschildering knielend en biddend weergegeven. De schildering is goeddeels uitgevoerd in tinten zwart, grijs en wit (‘grisaille’) met wat rood.  

Dit is onze radiospot die we deze zomer op Radio 1, 4 en 5 hebben laten horen.

Uitgebreid onderzoek

Er is een uitgebreid onderzoek gaande naar de datering van de schildering. Daaruit blijkt al dat deze gemaakt zal zijn in de periode 1636 - 1637. In 1639 is men met de opbouw van het monument in de kerk begonnen, en de oplevering vond plaats in 1640. Dit betekent dat de muurschildering maar korte tijd zichtbaar is geweest. Waarschijnlijk is zij gemaakt als een tijdelijk monument voor Piet Hein, omdat de bejaarde weduwe al sinds zijn dood in 1629 wachtte totdat het echte grafmonument er zou komen. Daarnaast was de schildering ook bedoeld als een impressie van het beoogde eindresultaat.  Een dergelijk ontwerp op ware grootte achter een grafmonument is tot nu toe nergens anders gevonden. Het is dan ook een unieke ontdekking.

Muurschildering tijdelijk voor publiek toegankelijk

Het zal nog een aantal maanden duren voordat het stenen monument van Piet Hein opnieuw zal worden opgebouwd. In de tussentijd wordt de schildering toegankelijk voor het publiek. Vanaf vrijdag 19 juli hebben bezoekers van de kerk dus voor het eerst sinds 1639 de kans om deze schildering te zien. Bij de herbouw van het monument zal de schildering, na documentatie en conserveringswerkzaamheden, weer verdwijnen achter het monument.

Piet Hein de disclaimer

De werkzaamheden aan het grafmonument zijn voor de Oude en Nieuwe Kerk aanleiding geweest voor een tentoonstelling over het leven en de tijd van Piet Hein en zijn nalatenschap en de vraag hoe we moeten kijken naar ons verleden. Zoals naar de internationale handel die na de verovering van de zilvervloot een enorme stimulans kreeg en wat uiteindelijk Nederland een belangrijke speler maakte in de overzeese slavenhandel.

Dit gesprek over ons verleden wordt afgemaakt met een prachtige glossy Piet Hein de disclaimer. Dit magazine is gemaakt onder de gasthoofdredactie van Aldith Hunkar en heeft bijdragen van Jörgen Raymann, Arthur Japin, Roderick Veelo en nog vele anderen. Het herdenkingsjaar slavernijverleden is nu dan officieel voorbij, met deze glossy willen we een bijdrage leveren aan het open gesprek over hoe we ons moeten we verhouden tot ons eigen verleden. De glossy ligt in kiosken en boekhandels door het hele land en is ook in de shops van de Oude en Nieuwe kerk te krijgen.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.