Subsidie voor restauratie van grafmonument Piet Hein

De Protestantse Gemeente Delft heeft van de provincie Zuid-Holland een meerjarige projectsubsidie van €380.713,- ontvangen voor de restauratie van het grafmonument van zeevaarder Piet Hein dat zich in de Oude kerk bevindt.

Behoud en ontwikkelen cultureel erfgoed

De subsidie van €380.713,- voorziet in een deel van de begrootte kosten om de restauratie te kunnen uitvoeren. Voor de provincie is de restauratie van het grafmonument belangrijk omdat het bijdraagt aan het behoud en de ontwikkeling van cultureel erfgoed en toerisme.

Momenteel lopen nog meer subsidieaanvragen bij diverse fondsen. Uiteraard zal de Oude en Nieuwe Kerk Delft zelf ook een substantiële bijdrage leveren voor de restauratie en het behoud van ons cultureel erfgoed.

De staat van het monument

Wij zijn als organisatie bijzonder blij met deze subsidie. Naar alle waarschijnlijkheid kan begin 2024 worden begonnen met de grootschalige restauratie. En die is bijzonder nodig.

Het monument is zwaar zoutbelast en dit tast de kwaliteit ernstig aan. Het natuursteen vertoont op diverse plekken schade. Er is scheurvorming, er zijn afgebrokkelde stukken en het gesteente is verkleurd. Een deel van die schade is een direct gevolg van de zoutbelasting wat om speciale behandelingen vraagt. Het monument zal weer in goede staat moeten worden gebracht. Eerdere restauraties zijn niet altijd zorgvuldig gedaan. Zo zijn de globes op de kroonlijst bij een vorige restauratie zwaar overschilderd.

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.