woensdag 7 december 2016 - De Oude Kerk van Delft stond zaterdag 12 november in het teken van wijn, wijn en nog eens wijn. Ruim 600 mensen bezochten het eerste Wijnfestival. De kerkwijnen ten bate van de restauratie bleken geliefd.

Het Wijnfestival is een initiatief van de Oude en de Nieuwe kerk en de vier PLUS-supermarkten in Delft en Den Hoorn. Klanten van PLUS konden met zegeltjes een toegangsbewijs bij elkaar sparen. Bij binnenkomst ontvingen zij een wijnglas uit handen van niemand minder dan het meisje met de parel.

Daarna konden ze proeven van maar liefst 140 verschillende wijnen. Natuurlijk waren daar wijnen bij uit de traditionele wijnlanden Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook Argentinië, Australië, Chili en Zuid-Afrika waren vertegenwoordigd. De wijnhuizen van PLUS waren aanwezig om de gasten van advies en informatie te voorzien. Muzikale omlijsting kwam van een zanggroep van het Hofpleintheater Rotterdam en kunstenaar Jan Mastenbroek schilderde live een Straatje van Vermeer.

“Het was een groot succes”, zegt Martin Panis, ondernemer van PLUS Martin Panis aan de Van Foreestweg. “De opkomst was geweldig en bezoekers waren positief. “Goed georganiseerd”, hoorden we terug. “Wat leuk dat jullie dit doen.” We hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken, dus het is geweldig dat het aanslaat.”

Ook Paul den Toom van wijnhuis Chateau de l’Horte kijkt positief terug op het evenement. “Voor een wijnproeverij op de zaterdagavond was de opkomst heel erg hoog. We zijn dik tevreden.”

Chateau de l’Horte, een van de betere wijnhuizen in Frankrijk en belangrijke wijnleverancier van de PLUS-winkels, heeft recent samen met de Oude en de Nieuwe Kerk een speciale Oude Kerk-wijn en een Nieuwe Kerk-wijn ontwikkeld. De wijnen waren uiteraard te koop op het festival. “Ze waren erg in trek. Er zijn zeker al 600 flessen verkocht”, aldus Den Toom.

Ook is de wijn te koop in de museumshops van de Oude en de Nieuwe Kerk. En tot het einde van dit jaar zijn ze voor 7,99 verkrijgbaar in de plaatselijke PLUS-supermarkten. De opbrengst van de in de kerken gekochte wijn gaat volledig naar de restauratie van de Nieuwe Kerk, de PLUS schenkt de restauratie 2 euro per verkochte fles. “De actie loopt goed”, zegt Panis.

Het zijn dan ook wijnen die erg positief besproken worden door wijnkenners als Harold Hamersma en Nicolaas Klei. Er is keuze uit een mooie Merlot en een Chardonnay-Sauvignon. “We hebben vooraf uitgebreid alle wijnen uit ons assortiment met elkaar geproefd en puur op de smaak deze wijnen gekozen”, vertelt Den Toom. “Het zijn interessante en toegankelijke wijnen geworden die iedereen aanspreken.”

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×