Om de bouwkundige staat van het gebouw te laten voldoen aan de huidige kwaliteitseisen zullen verschillende herstel- en restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Onder andere aan de ramen, de muren, het dak en de vloer. Wat gaat er verder gebeuren? Hieronder een kleine opsomming van de verschillende restauratiewerkzaamheden:

CASCO & CONSTRUCTIE
Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de daken, goten, glas-in-loodramen en metselwerk. Zo worden de daken grotendeels voorzien van nieuwe dakleien. De gebrandschilderde ramen worden uitgenomen, gerestaureerd en teruggeplaats. En daarna voorzien van een  isolerende en beschermende voorzetbeglazing.

PLAFONDSCHILDERING 
Boven het grafmonument van Willem van Oranje is het gewelf van het hoogkoor voorzien van prachtige schilderingen. Deze schilderingen zijn tijdens de vorige restauratie rond 1930, aangebracht door de bekende schilder Jacob Por. De schilderingen worden geconserveerd en waar nodig hersteld. Na de restauratie zullen de schilderingen mooi aangelicht worden en weer in volle glorie zichtbaar zijn.

TEGELVLOER
De natuurstenen tegelvloer van de kerk is op vele plaatsen gescheurd en deels verzakt. De tegels worden uitgenomen en opnieuw gelegd, en waar nodig aangevuld. Tegelijkertijd zal er een verwarmingssysteem aangebracht worden onder de vloer, zodat het klimaat in de kerk een stuk aangenamer wordt.

GRAF VAN HUGO DE GROOT
Het grafmonument van de bekende rechtsgeleerde Hugo de Groot wordt gerestaureerd. Ook de epitafen in de kerk worden schoongemaakt en hersteld.


Kijk voor meer informatie over de verschillende onderdelen ook bij Planning & deelprojecten

Tijdlijn »

Sluit tijdlijn ×